Pietruszka to doskonałe źródło witaminy C. Szpinak zawiera w sobie witaminę E. Kiwi dostarcza organizmowi potas i magnez. Te oraz inne witaminy i pierwiastki są nam szczególnie potrzebne jesienią, kiedy znacznie częściej jesteśmy narażeni na przeziębienia, a nasza odporność spada. Najłatwiej i najsmaczniej jest złączyć je wszystkie w postaci zdrowych i pysznych smoothie!
Przepis na zdrowe smoothie jest bardzo prosty. Należy zadbać o to, by w każdym z nich znalazły się pełne witamin składniki zielone, składniki płynne oraz na osłodę – owoc. Oczywiście, receptury można urozmaicać dodając inne przyprawy czy warzywa. Blendery kielichowe Amica z łatwością rozdrabniają nawet bardzo twarde składniki, takie jak buraki czy marchew. Jak łączyć poszczególne elementy koktajlu? To już bardzo indywidualna sprawa – każdy powinien komponować smoothie według własnego smaku oraz potrzeb, w zależności od tego jakich witamin czy wartości odżywczych najbardziej potrzebuje jego organizm.
Jako bazę do smoothie wykorzystuje się zielone warzywa, są one bowiem pełne cennych wartości odżywczych i witamin. Jednym z nich jest np. jarmuż. Jego liście są bogate w białko, błonnik i witaminy C, K oraz A, a także potas, miedź i mangan. W okresie jesiennym szczególnie warto wykorzystywać szpinak. Jest on bowiem bogaty w antyoksydanty, dzięki którym nasz organizm ma siłę bronić się przez zarazkami. Dodatkowo, zawiera składniki, które wspomagają nasz układ odpornościowy jak karoten czy jod. Warto też dodawać do koktajli natkę pietruszki – znajduje się w niej więcej witaminy C niż w cytrynie czy grejpfrutach!
Jako składnik płynny można wykorzystać oczywiście wodę mineralną, ale zamiast tego warto użyć jogurtu, zielonej herbaty czy wody kokosowej - prawdziwej skarbnicy wartości odżywczych, bogatej w takie składniki, jak potas, magnez, fosfor, wapń oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C.
Same składniki płynne i zielone to jednak za mało. Smoothie ma być przede wszystkim smaczne, dlatego koniecznie trzeba dodać do niego słodki element w postaci owoców. Które z nich najlepiej zadbają o utrzymanie odporności podczas chłodnych jesiennych dni? Kiwi zawiera wiele cennych witamin i składników, które wspierają walkę z przeziębieniem. Jabłka są kolejnym źródłem witaminy C – najwięcej znajduje się pod skórką, dlatego nie warto obierać tych owoców przed wrzuceniem do blendera. Do koktajlu koniecznie wrzucajmy też banany! Są nie tylko pyszne i słodkie, ale stanowią też źródło energii - tak potrzebnej gdy za oknem panują deszcz i wiatr.
Do przygotowania koktajlu, który wspomoże nas w walce przeciwko zarazkom i wirusom wystarczy blender kielichowy, owoce, warzywa i chęć do eksperymentowania.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://waq.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/zielone-i-pyszne-przepis-na-odpornosc-z-amica